Omvang schandaal Belgisch varkensslachthuis nog onduidelijk

Omvang schandaal Belgisch varkensslachthuis nog onduidelijk

Slachthuis

Het blijft onduidelijk hoeveel Nederlandse keurslagers vlees verkochten dat afkomstig was uit het wegens grote misstanden inmiddels stilgelegde slachthuis in het Belgische Tielt.  

Joep Klaver, directeur van de Vereniging van Keurslagers, zegt op dit moment niet te kunnen zeggen wat het exacte aantal keurslagers met vlees uit het Vlaamse abattoir is.

“Wij doen geen enkele inkoop voor onze leden, zij doen het allemaal zelf.” Eén varkenhouder, die voor ongeveer zestig keurslagers werkte, liet een deel van zijn dieren in Tielt slachten. Hoelang er met deze varkensboer wordt gewerkt, varieert ook per slager.

Beelden van de wrede methoden van het slachthuis brachten donderdag een enorme schok teweeg in België en Nederland. De organisatie Animal Rights, die de misstanden aan het licht bracht, ontdekte dat een aantal Nederlandse keur- en kwaliteitsslagerijen vlees uit Tielt betrok, onder wie een hofleverancier.

Opheldering

Ook Klaver is erg ongelukkig met de manier waarop in Tielt wordt gewerkt. “Dat dergelijke misstanden bij dit soort bedrijven voorkomen is dan ook betreurenswaardig, omdat deze het verzieken voor de ambachtelijke slagers die een bewuste keuze maken voor een duurzaam soort vlees. Opheldering over dit soort misstanden en het uitbannen hiervan zijn een must.”

Albert Heijn verkocht het vlees niet, zo liet de Nederlandse supermarkt vrijdag weten, hoewel dit bedrijf net als het Belgische Delhaize deel uitmaakt van het concern Ahold. In Vlaanderen was Delhaize wel een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis in Tielt.

In het exportslachthuis in Tielt worden 1,4 miljoen varkens per jaar geslacht, wat neerkomt op zo’n 25.000 à 35.000 per week. Het slachthuis is is onderdeel van de Debra-Group, een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België.