LED verlichting

Waarom LED verlichting?

Er zijn vele punten om over te stappen naar LED verlichting. Enkele hiervan zijn: lagere energiekosten, hoge efficiëntie, lange levensduur van LED, zeer veilig, u draagt bij aan een beter milieu, mooie lichtuitstraling, mogelijkheden van subsidie en belastingvoordeel.

Lamp Direct, Leverancier voor lampen, LED verlichting

Besparen met Led verlichting, neem Led lampen?

Hoe vergelijk je LED?
Om LED te gaan vergelijken is het beste om naar lichtopbrengst te kijken. De opbrengst van licht wordt in Lumen uitgedrukt en niet inWatt. Lumenstroom staat ook (verplicht) vermeld op de doosjes waarin de lampen verkocht worden. Dus vergelijken op  “Lumen” in plaats van “Watt”.

Uit de tabel hieronder kun je aflezen hoeveel lumen een nieuwe lamp ongeveer moet hebben als je er een bepaalde gloeilamp door wilt vervangen.

Stroomverbruik gloeilamp Stroomverbruik LED-lamp Lichtopbrengst in lumen
15 W 2 W 100 lm
25 W 4 W 200 lm
40 W 6 W 400 lm
60 W 8 W 700 lm
75 W 12 W 900 lm
100 W 23 W 1300 lm

De waarden zijn gebaseerd op gemiddelden, de werkelijke gegevens kunnen afwijken afhankelijk van de soort LED lamp en de fabrikant.

LED lampen kleurtemperatuur

Lampen zijn er in verschillende lichtkleuren, ook wel kleurtemperaturen genoemd. De kleurtemperatuur van het licht dat een lamp uitstraalt wordt aangeduid in Kelvin (K). Een gewone gloeilamp straalt ongeveer 2700K uit.

Let bij het kiezen van LED lampen op de juiste kleurtemperatuur op basis van waarvoor de ledlamp wordt gebruikt.
led-lampen-kleurtemperatuur, led verlichting

De kleurtemperatuur helpt verschillende sferen te creëren. LED lampen met een lage Kelvin waarde genereren warm geel licht.
Deze zorgen voor een ontspannen en gezellige sfeer in huis. LED Lampen met een hoge Kelvin waarde produceren koel blauw licht.
Deze hebben een stimulerende werking en zijn ideaal voor taken die concentratie vereisen, zoals bijvoorbeeld kantoorwerkzaamheden.

  • Voor extra warmwit is <2700K de juiste keuze.
  • warmwit is 3000-3200K de juiste keuze.
  • neutraal wit is 5000K de juiste keuze.
  • Voor koelwit is >8000K de juiste keuze.

Let op, belangrijkste criteria zijn;

  • de kwaliteit,
  • kleurtemperatuur,
  • levensduur,
  • energie-efficiëntie
  • prijs.

Dezelfde kwaliteit voor veel minder geld.

%d bloggers liken dit: