Consumentenprijzen gemiddeld 1,4 procent hoger in 2017

De consumentenprijzen waren in 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.
Consumentenprijzen gemiddeld 1,4 procent hoger in 2017
Consumentenprijzen gemiddeld 1,4 procent hoger in 2017                             Foto;ANP

De prijzen van voedingsmiddelen waren volgens het CBS gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2016. Dit is de sterkste prijsstijging na 2008. Maar de grotere stijging van de consumentenprijzen is volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen en elektriciteit.

In doorsnee waren goederen 1,5 procent duurder en de prijzen van diensten lagen 1,2 procent boven het prijsniveau in 2016. Na drie jaar met geringe prijsstijgingen zijn de consumentenprijzen in 2017 weer sterker gestegen. In 2016 was de prijsstijging van goederen en diensten met 0,3 procent nog de laagste in bijna dertig jaar.

De consumentenprijzen waren in december overigens 1,3 procent hoger dan een jaar eerder, aldus het CBS. In november was de prijsstijging van goederen en diensten op jaarbasis 1,5 procent.

Consumentenprijsindex (CPI) per jaar

Consumentenprijsindex

De consumentenprijsindex, of CPI, is een belangrijke indicator voor het verschijnsel inflatie, maar is niet hetzelfde. De index geeft het prijsverloop weer van een pakket goederen en diensten zoals dagelijkse boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringspremies.

Inflatie is breder dan de prijsontwikkeling van consumentengoederen en -diensten, want bijvoorbeeld ook koopwoningen, industriële producten, aandelen en goud veranderen van prijs.

Bron: Nu.nl & ANP