Energiebedrijven Zijn energiecowboys?

Telefonische verkoop door energiecowboys. 

Energiecowboys. Wie herkent het niet; je zit net lekker te eten en dan gaat de telefoon. Het gaat over een aanbieding van energie, je zou bij een andere leverancier veel goedkoper uit zijn. Om dit aanbod te kunnen ontvangen krijg je tijdens het telefoongesprek meteen een mail of sms toegestuurd waarin je even snel op een knop moet drukken voor bevestiging. Wat echter niet duidelijk is, is dat de verkoper dit ziet als een akkoord voor een nieuw energiecontract en je twee weken later opeens naar een andere leverancier bent overgezet.  Zonder dat je het doorhad en zonder dat je dat wilde…

Provisie

Energieleveranciers hebben soms zelf een callcenter om nieuwe klanten binnen te halen. Maar ook stellen zij externe partijen aan die deze telefoongesprekken uitvoeren vanuit allerlei callcenters in het land. Deze partijen ontvangen geld voor ieder contract dat zij namens een energieleverancier verkopen. Zij krijgen namelijk provisie. Het is daarom belangrijk om nieuwe klanten te werven.  

Trucs

Het blijkt dat er allerlei trucs uit de kast worden gehaald om iemand als klant binnen te halen. In het geval van consumenten blijkt dat al tijdens zo’n telefoongesprek, wanneer een e-mail of een sms wordt verstuurd waar je op moet klikken. Het is dan niet duidelijk dat als je daarop klikt, de verkoper aan de energieleverancier doorgeeft dat jij akkoord gaat met een contract en jou dan vervolgens overzet naar de betreffende energieleverancier. Voordat die overstap definitief wordt heb je een bedenktijd van 14 dagen om de overeenkomst op te zeggen. Maar als je niet doorhebt dat je een contract bent aangegaan zeg je ‘m ook niet zo snel op. En daar ontstaat een probleem waar veel consumenten mee te maken hebben: zonder dat je het wilde ben je 14 dagen na zo’n telefoongesprek ineens overgezet naar een andere energieleverancier, terwijl jij dacht enkel een aanbod te hebben ontvangen waar je binnen 14 dagen op zou moeten reageren om het te accepteren. Maar in de praktijk blijkt het andersom te zijn; na het klikken op de link wordt de overeenkomst meteen in gang gezet en word je na 14 dagen automatisch overgezet.

Fragment Telefonische verkoop door energiecowboys

ENERGIEBEDRIJVEN ZIJN ENERGIECOWBOYS?

Energiebedrijven lappen regels aan hun laars

Opdringerige telefonische Energiecowboys (verkopers) proberen nog altijd mensen over te laten stappen naar een andere energieleverancier. Een druk op een bevestigingsknop in een mail of sms zou volstaan. Van toezichthouder ACM mag dit niet zo, toch gebeurt het nog!

Lees hier het hele artikel: Energiebedrijven lappen regels aan hun laars