Boeven storten zich op bijen

Honing is goud

Boeven storten zich op bijen.  Door de bijen te stelen en te verhandelen, willen de bendes profiteren van de hoge honingprijs.

Boeven storten zich op bijen.  Door de bijen te stelen en te verhandelen, willen de bendes profiteren van de hoge honingprijs.

“Het maakt niet uit of het om bijen of om crystal meth gaat. Het is een nieuwe goudkoorts”, zegt Laurence Burking, bijenhouder in Dannevirke, zo’n 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Wellington. Bij hem zijn meerdere bijenkasten gestolen.

Boeven storten zich op bijen

Het aantal meldingen van gestolen bijenkasten steeg tot bijna 400 in de laatste zes maanden van afgelopen jaar. Het is duidelijk dat de dieven goed georganiseerd te werk gaan, zegt de lokale politie.

100 dollar per kilo

Imkers wijten de diefstal aan de populariteit van manukahoning. De prijs van die honing steeg de afgelopen jaren hard door de antibacteriële werking en de smaak. Sinds 2012 ging de prijs drie keer over de kop. Een kilo kost ongeveer 100 dollar. Een bijenkast is daardoor bijna 1400 dollar waard.

“De honing is te duur. Het is belachelijk. Er is makkelijk geld te verdienen met het kopen en verkopen van bijen”, zegt Bruce Robertson, directeur van een bijenhouderij.

Hij investeerde in de beveiliging van zijn bijenkasten toen hij erachter kwam dat er wekelijks een of twee bijenkasten werden gestolen.

Door samen te werken met imkers wil de politie het makkelijker maken om de bijen en de bijenkasten te volgen.

Bron: NOS